Oosterdel en Westerdel

Exact 10 jaar geleden werd gestart met de bouw van een nieuwe woonwijk ten westen van de Dorpsstraat, de oude verbindingsweg tussen de dorpen Noord-Scharwoude, Langedijk en Broek op Langedijk. Als tegenhanger voor het bijzondere natuurgebied Oosterdel, ten oosten van deze dorpen koos de gemeente (Langedijk) voor de naam Westerdel.

Inmiddels zijn veel delen van Westerdel opgeleverd en bewoond en heeft de wijk zich ontwikkeld tot een heerlijke, kinderrijke en kindvriendelijke woonomgeving.  

image alt

Eilanden, vaarten en bruggen

Westerdel ligt op de grens van Zuid-Scharwoude en Broek op Langedijk, net iets ten noorden van Heerhugowaard. Binnen dit landelijke en waterrijke en woongebied ontwikkelt BPD Ontwikkeling een aantal projecten onder de naam Waterlant. Een aantal daarvan is inmiddels afgerond, andere projecten zijn gepland, waaronder Waterlant fase 3. 

Het woongebied Westerdel bestaat uit 3 wijken of deelplannen: De Centrale Buurt, De Eilanden en De Straatjes. De Centrale buurt is inmiddels gereed en bewoond. De Eilanden is nog volop in ontwikkeling of in aanbouw. 

Groen, water, ruimte en avontuur zijn belangrijke elementen van Westerdel. Hier woon je ‘lekker buiten’, maar toch in een levendige en gezellige wijk. Een wijk met een dorps karakter waarbij de vroegere eilandenstructuur en de vaarcultuur de belangrijkste inspiratiebron waren voor  het plan Westerdel.


Foto boven of hiernaast: Broek op Langedijk in de jaren '40. goed zichtbaar de traditionele dorpse opzet met kleine kavels, sloten, boten en veel bruggen. Bron: Noord-Hollands archief.

groene buurt
image alt

Prachtige groene buurt

Op De Eilanden woon je in een prachtige groene buurt, met veel riet, wilgen en elzen aan de randen, en in het middendeel een parkachtige uitstraling. En je wordt natuurlijk omringd door heel veel water. En dat biedt natuurlijk allerlei mogelijkheden. Voor je kinderen of met het gezin. Wat dacht je van een boottochtje? 

De duurzame en moderne woningen in Waterlant hebben een grote verscheidenheid aan stijlen, details en plattegronden. En zijn geïnspireerd op de woningstijlen in de historisch gegroeide dorpsstraat van Langedijk, met veel verscheidenheid, maar zeker ook met veel overeenkomsten. Zoals de afwisseling van de baksteenkleuren: aardse kleuren of wit gestuuct of gekeimd. Of de afwisseling van baksteen en (donker groene of witte) houten delen. 

groen
Wat biedt Langedijk? Bekijk de voorzieningen
Een dagje erop uit? Bekijk de bereikbaarheid