Wonen in Broek op Langedijk

In de woonwijk Westerdel woon je landelijk en groen, omringd door het water. In een gebied met een mooie historie en een heel bijzonder landschap. En toch dicht bij allerlei moderne voorzieningen. Ons project Waterlant ligt aan de westzijde van Westerdel, in het deelplan 'De Eilanden'. 

Zuid-Scharwoude en Broek op Langedijk

De nieuwe woonwijk Westerdel ligt aan de zuidkant van Zuid-Scharwoude, precies op de grens met Broek op Langedijk. Door een gemeentelijke herindeling zijn beide dorpen sinds 1 januari 2022 onderdeel van de (veel grotere) gemeente Dijk en Waard. Ook Heerhugowaard is onderdeel van deze (nieuwe) gemeente.   

De dorpsgrenzen van Zuid-Scharwoude en Broek op Langedijk lopen dwars door Westerdeel. Met het gevolg dat een deel van de 'Westerdellers' in Zuid-Scharwoude woont en een andere deel in Broek op Langedijk. Ook de woningen van Waterlant fase 3 liggen in (het dorp) Broek op Langedijk. 

water

Rijk der Duizend Eilanden

Waterlant fase 3 is een project dat onderdeel is van het deelplan ‘de Eilanden’ in Westerdel. Dit bijzondere deelplan vind je aan de westzijde van Westerdel. In opzet is geïnspireerd op het bijzondere 'Rijk der Duizend Eilanden' iets verderop, aan de oostkant van Westerdel.

Het klinkt heel exotisch, ‘Rijk der Duizend Eilanden’, maar ligt gewoon om de hoek, vlakbij je toekomstige woning! Oorspronkelijk was het ‘Rijk’ een (tuinbouw)gebied met rond de 15.000 eilanden met akkers. In de loop der tijd is een groot deel van de eilanden verdwenen door de ruilverkaveling, maar een deel van dit historische landschap  - ooit ‘den groentetuin van Europa’ genoemd - is gelukkig bewaard gebleven. En al sinds de jaren dertig van de vorige eeuw een wereldwijd bekende toeristische bestemming, met de naam ‘Rijk der Duizend eilanden’.

rijk

Broekerveiling

In Westerdel is het heerlijk wonen en leven. We noemden al vaker de waterrijke omgeving, met oneindige recreatiemogelijkheden. Maar naast natuur en recreatie is er ook op cultureel gebied veel te doen. In Broek op Langedijk, tegen Zuid-Scharwoude aan, ligt bijvoorbeeld het historische Museum BroekerVeiling.

In 2008 is in Zuid-Scharwoude het cultureel en educatief centrum (CEC) ‘de Binding’ in gebruik genomen, waarin onder andere Jeugdhulp Langedijk, christelijke scholengemeenschap Jan Arentsz, Bibliotheek Langedijk en Theater de Binding huisvesten. Kinderen vinden in Zuid-Scharwoude hun plek bij De Beestenboel, de kinderboerderij waar je niet alleen dieren kunt bekijken, maar ook kan (en mag) aaien!

Eilanden
Zit er ook een woning voor mij bij? Naar het aanbod
Kan ik al iets in mijn agenda noteren? Bekijk de planning